Onroerend goed verkopen?

Hilberts Advocatuur: advocatenkantoor voor al uw onroerend goed zaken

Wilt u onroerend goed verkopen? Het in vastgoedrecht gespecialiseerde advocatenkantoor Hilberts Advocatuur beantwoordt graag uw vragen.

Onroerend goed met gebreken verkopen

Gebreken aan het onroerend goed roepen al snel de vraag op wat u als verkoper daarover moet mededelen aan de koper. De mededelingsplicht van u als verkoper gaat immers vóór de onderzoeksplicht van de koper. Het is belangrijk te weten hoe ver de mededelingsplicht reikt om te voorkomen dat u na de verkoop door de koper aansprakelijk wordt gesteld voor gebreken. Het in de koopakte opnemen van een ‘exoneratie’ kan uitkomst bieden. Ook de in de NVM-koopakte opgenomen regeling kan uitkomst bieden.

Verkopen met huurcontract?

Bij het verkopen van verhuurd onroerend goed luidt de hoofdregel: ‘koop breekt geen huur’. In principe kunt u dus niet vrij van huur verkopen. Er zijn echter ook uitzonderingen op deze regel. Zo kunt u vrij van huur verkopen als het onroerend goed wordt verkocht op basis van het hypothecair huurbeding, waarbij niet u als verhuurder maar een ander de hypotheekgever is. Ook kunt u vrij van huur verkopen als het onroerend goed wordt verkocht na een executoriaal beslag. Daarnaast kunt u vrij van huur verkopen als het onroerend goed is verhuurd op basis van een vergunning krachtens de Leegstandwet.

Onroerend goed met beperkingen verkopen

Het onroerend goed dat u wilt verkopen, kan met beperkingen belast zijn. Dat kunnen privaatrechtelijke beperkingen zijn, maar dat kunnen ook publiekrechtelijke beperkingen zijn. Privaatrechtelijke beperkingen zijn bijvoorbeeld het opstalrecht en de erfdienstbaarheid. Een publiekrechtelijke beperking is bijvoorbeeld de last onder dwangsom. Het is bij het verkopen van belang te weten met welke beperkingen het onroerend goed belast is en of die beperkingen zijn ingeschreven in de openbare registers. Immers, u wilt natuurlijk voorkomen dat u na de verkoop door de koper aansprakelijk wordt gesteld voor beperkingen die de koper niet kende en ook niet hoefde te kennen omdat die beperkingen niet waren ingeschreven in de openbare registers.

Gratis kennismaken met advocaat

Wilt u meer weten over het verkopen van uw woning of bedrijfspand? Neemt u gerust vrijblijvend contact op met advocaat Ruud Hilberts. Een kennismakingsgesprek is gratis en verplicht u tot niets.

Meer weten?

Ruud Hilberts Advocaat Amsterdam

Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen? Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met me op. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Gratis kennismakingsgesprek Gratis probleemanalyse Gratis offerte aanvragen Vrijblijvend contact opnemen

Hilberts Advocatuur

Rechtvaardigheid is mijn drijfveer. Indien mij tijdens ons gratis kennismakingsgesprek blijkt dat in uw zaak sprake is van onrechtvaardigheid, dan vecht ik er voor. Overtuigt u mij? Dan overtuig ik u.

Ruud Hilberts

Gratis kennismakingsgesprek Gratis probleemanalyse Gratis offerte aanvragen
Bel direct020 - 820 23 95